Londerzeelse stoverij van Wit peerd bier en peperkoek

Bruine fond aan de kook brengen met rozemarijn, kardemom en La Spezia kruiden.
Dit laten trekken bij 95°C gedurende 10 minuten.
Een stoofpan verhitten op 200°C, met wokolie, wanneer de olie een temperatuur heeft van 180°C,  voegt u de versnipperde rode ui toe.
Geheel kort aanfruiten gedurende 1 minuut.
Vlees en boter toevoegen en 4 minuten aanbakken.
Temperatuur van de pan verlagen naar 180°C en de gezeefde bruine fond met het kwakbier toevoegen.
Het geheel laten koken onder een deksel gedurende 2 minuten.
De kruiden en peperkoek bestreken met mosterd toevoegen.
Terug laten opkoken en verder garen gedurende 4 u, afwerken met vleesglace en bijbinden met bruine sausbinder.
Snijd enkele schijven peperkoek in blokjes van 1 op 1cm en bak deze krokant in de pan met boter. Werk ze af met gomasio sesammengeling.

Benodigdheden:

  • 5dl liter bruine fond
  • 2g verse rozemarijn
  • 2g kardemom
  • 1g spicemix del monde la specia
  • wokolie
  • 6 rode ui
  • 750g Stoofvlees versneden belgisch rund
  • 30g lichtgezouten boter/30g croûtons
  • 1 flesje 33cl Wit peerd bier
  • 2 verse blaadjes laurier
  • 2g verse tijm
  • 40g peperkoek/ 50g croûtons
  • 20g mosterd
  • 4g peper szechuan
  • 4g keukenzout
  • 4 g vleesglace
  • 15g bruine sausbinder maizena exspress
  • 30g gomasio met curry

Waarom:

Een stoverij gelinkt aan een bepaalde stad of locatie heeft altijd iets speciaals

Elk land heeft zijn eigen smaak

In België worden veel bieren gebruikt terwijl in Nederland men vaak gebruik maakt van peperkoek